Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite lokaciju u Profilu.
Dobrodošli,
Gost
. Molim vas
prijavite se
ili se
registrujte
.
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:
RFS na
Facebook
-u
RFS na
YouTube
RFS na
Flickr
-u
Početna
Pomoć
Kalendar
Prijavljivanje
Registracija
Renault Forum Srbija
»
Renault - delovi, održavanje, problemi, unapređivanje vozila
»
Delovi, održavanje, problemi
»
Menjač
»
Tema:
Problem: curi ulje iz menjaca
Poštovani RFS članovi,
Molimo Vas da
IZMENITE SVOJ PROFIL
ukoliko želite da promenite vozilo koje ste postavili na forumu da vozite
i ako prikaz nije korektan, da to zamenite.
« prethodna tema
sledeća tema »
Štampaj
Stranice:
1
2
3
[
4
]
5
Idi dole
Autor
Tema: Problem: curi ulje iz menjaca (Pročitano 72806 puta)
0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.
mawerik013
Megane
Trenutno vozi: Laguna 2 1.6 16v
Pol:
Starost: 36
Odg: Problem: curi ulje iz menjaca
«
Odgovor #45 poslato:
28.07.2016. - 00:15 »
Pa nemam pojma,sve je uzeto u kit comercu,5000 je materijal.Nemam razloga da ne verujem decku koji mi je namestao auto.
Sačuvana
zac
Scenic
Trenutno vozi: Dacija Logan 1.4 MPI (2007)
Pol:
Starost: 47
«
Odgovor #46 poslato:
28.07.2016. - 20:02 »
Jedino ako pricas o manzetni sa lazajem i semeringom?
Sačuvana
mawerik013
Megane
Trenutno vozi: Laguna 2 1.6 16v
Pol:
Starost: 36
«
Odgovor #47 poslato:
28.07.2016. - 21:07 »
Pa nemam pojma,znam samo da je sa leve strane,na poluosovini,gde ulazi u menjac.Stara mazetna je pukla,pa je sve menjao.i ulje Elf 75w nesto...
Sačuvana
zac
Scenic
Trenutno vozi: Dacija Logan 1.4 MPI (2007)
Pol:
Starost: 47
«
Odgovor #48 poslato:
28.07.2016. - 22:04 »
Kod mene na levoj ima lezaj na manzetni...mozda je i kod tebe tako..onda ok....cija je manzetna i lezaj? Jel mozda INA ?
Sačuvana
tasicss
Megane
Trenutno vozi: Renault Scenic ll 1.9 dCi
Pol:
Starost: 37
«
Odgovor #49 poslato:
21.05.2018. - 15:29 »
Na laguni 2 1.9dci menjac PK6 na desnoj poluosovini probio semering i pusta ulje, mislio sam da ima manjka zbog toga sto je curelo pa ispustim svo staro ulje, izislo je tacno 3,5l sa tim sto curka poslednjih godinu dana i verovatno je bilo barem 4l u menjacu, sipao sam Elf Tranself NFP 75W80 kako pise u katalogu 2.5l, sad me interesuje dali je potrebno zameniti semering ili je pustao zbog viska ulja u menjacu? Nasao sam samo Corteco, iz orginala je 3000din sto je meni barem to skupo za semering, mada se Corteco i orginal drasticno razlikuju ali su spoljasnje i unutrasnje dimenzije iste.
Sada me interesuje dali je pustio semering zbog viska ulja ili je svakako potrebno zameniti semering, ako jeste kakvi su Corteco? Hvala!
Sačuvana
"Never drive faster than your guardian angel can fly"
Milenko_M
Kadjar
Trenutno vozi: Reno Clio 3 1,5 dci, 2007
Pol:
Starost: 68
«
Odgovor #50 poslato:
21.05.2018. - 18:28 »
U PK6 ide 2,5 litre a staje više .
Zato se ili sipa tačna količina ili koristi merač .
Verovatno je puštao semering zbog viška ulja ali ako i dalje curi mora da se menja semering.
Sačuvana
tasicss
Megane
Pol:
«
Odgovor #51 poslato:
21.05.2018. - 21:28 »
Toliko sam i sipao, bio je prepunjen menjac uljem, e sad dali veca kolicina ulja u menjacu stvara odredjeni pritisak, jer je procurelo samo na desnoj strani poluosovine dok je leva potpuno suva?
Sačuvana
DS9
Scenic
Trenutno vozi: Citroen C3
Pol:
Starost: 55
«
Odgovor #52 poslato:
26.05.2018. - 00:01 »
Menjaču mog vozila (PSA MA5) smo menjali oba semeringa.
Pre toga, neposredno nakon kupovine polovnog auta je primećeno da ostavlja fleke, pa je konstatovano da je probio semering na dužoj poluosovini. Ispuštenog ulja je bilo zanemarivo manje (nekih 0,1 -0,2 L od propisane količine), ali je ulje bilo klatastrofalno (spaljenog mirisa, crnje nego iz motora), što i nije bilo čudo za auto tada star 6 godina sa nepoznatom kilometražom. Nakon nekih oko godinu dana, primećeno je da pušta na kraćoj poluosovini, pa je i taj semering zamenjen . Nakon toga, a iz više razloga (između ostalog i jer se menjač otvarao radi promene problematičnog jednog od ležaja spojnice menjača) je još par puta za sledećih 50ak hiljada km promenjeno ulje u menjaču pri čemu su sipana različita (odgovarajuća) ulja.
Prilikom svih tih intervencija je konstaovano da ukoliko se sipa propisana količina, sledeći put se ispusti oko 0,2 L više. Inače, ono što tebe zanima je to - da su semerinzi bili Corteco (što je inače pisalo samo na kutiji ali ne i na semerinzima) odnosno bitno jeftiniji od originala. Sve štoi mogu da kažem je da odrađuju posao i da nakon promene sa oba nova semeringa nije bilo problema.
Stari, tj. originalni semerinzi su pokazivali znake pohabanosti/izlizanosti pa je i bilo jasno zašto su puštali ulje. Inače ta pohabanost nije imala veze sa uljem u menjaču u smislu da je ulje nekako hemijski uticalo na platični/teflonski/zaptivni deo semeriga. Takođe, ni na novije semeringe sveža ulja nisu uticala negativno.
Zaključak:
Meni je Corteco koje sam kupio u Panteru (poznata prodavnica za PSA vozila, u Beogradu) završio posao bez problema. Btw, čaura sa integrisanim semeringom spojničke osovine mi je takođe od Corteco, kupljena je u kitkomercu. Naravno bitno jeftinija od originalnog OEM dela upakovanog u kesicu sa PSA logom. Pošto je to promenjeno prilikom poslednje zamene kvaćila, za nekih 20000 km odnosno oko dve godine nema problema.
Na donjim slikama koje su kreirane radi detaljnog prikaza za namensku temu nezavisnog srpskog foruma ljubitelja citroena tj. CFS - vidi se stari i novi semering a majstor odnosno prijatelj šrafcigerom pokazuje mesto izlizane/pohabane i nove zaptivke - tj. semeringa.
Usput, zanimljiva stvar u celoj priči je bila da osim što su semerinzi na različitim poluosovinama različiti po dimenzijama tj. prečniku, oni su za dotični menjač donekle različiti i po materijalu, pri čemu je jedan od PTFE, dok je drugi od FPM.
Stari
http://i61.tinypic.com/2ec1b8x.jpg
Novi
]http://i60.tinypic.com/jzk18o.jpg
«
Poslednja izmena: 26.05.2018. - 11:11 od strane DS9
»
Sačuvana
tasicss
Megane
Pol:
«
Odgovor #53 poslato:
26.05.2018. - 01:16 »
Ja jos uvek testiram ali za sada posle zamene ulja i sipanja propisne kolicine nema vise curenja iz menjaca. Ipak ce biti da veca kolicina ulja od propisane stvara pritisak na gumene zaptike na menjacu, malo zvuci nerealno ali ispada da je tako.
Sačuvana
Milenko_M
Kadjar
Trenutno vozi: Reno Clio 3 1,5 dci, 2007
Pol:
Starost: 68
«
Odgovor #54 poslato:
26.05.2018. - 15:46 »
To je staro upozorenje vezano za PK6 , ako se sipa do vrha nastanu problemi.A pritom je jedan od retkih menjača gde se ulje ne sipa do vrha.
Sačuvana
tasicss
Megane
Pol:
«
Odgovor #55 poslato:
26.05.2018. - 19:30 »
Nije problem u menjacima i kolicini ulja vec u neukim majstorima koji popravljaju sve od Zastave do Mercedesa i uvek primenjuju jednu te istu taktiku vidjenu na vozilima iz 80-tih godina, a da pritom retko ko ima instaliranu barem autodatu za osnovne stvari. Majstori su neuki, auta su dobra, zato je uvek najbolji izbor ovlasceni servisi i orginalni rezervni delovi ali retko ko od nas ima finansijske mogucnosti za taj vid odrzavanja, nazalost.
Sačuvana
DS9
Scenic
Trenutno vozi: Citroen C3
Pol:
Starost: 55
«
Odgovor #56 poslato:
26.05.2018. - 23:59 »
Pa, da si te redove napisao na CFS-u, mislim da bi ti bar nekoliko članova odgovorili sa upućivanjem na njihove personalne teme gde su opisali od loših do katastrofalnih iskustva sa ovlašćenim servisima. Neki od njih su sukcesivno kupovali više novih citroena u Srbiji. E` sad, to što sam naveo ne znači da su svi (bili) loši, нити да су сви имали лоша искуства са онима са којима су неки имали лоша искуства..
Takođe, ja sam na CFS-u upoznao par majstora odnosno servisera koji nisu ovlašćeni, a koje bih nazvao daleko od neukih. Jedan od njih je između ostalog stručnjak za konfigurisanje mrežne opreme, a takođe i popravku medicinskih aparata.. Drugi među njima je vrhunski mehaničar koji prilikom popravke novijih vozila u svom servisu angažuje specijalistu za elektronsku dijagnostiku, koji mu je stalno zaposleni. Moj auto održava i popravlja treći koji je u svom sada gotovo četrdesetogodišnjem iskustvu popravljao i gomile zastava kao i neke mercedese, a najviše pežoe, citrone i renoe. Podatke iz autodate dobija od sinova a za upotrebu maziva u konkretnom vozilu se konsultuje sa mnom jer zna da ono što je važilo za nekakve generacije vozila/motora ne važi nužno za novije generacije.
Ja sam lično bio prisutan više puta kada je moj majstor sređivao brljotine na vozilima koja su neposredno pre toga bila u svom ovlašćenom servisu. Doduše, i on sam mi je više puta izrekao sličan smisao onog što si ti naveo, odnosno to da neko ko se naziva majstorom je neuk i da mu je neverovatno koliko neodgovornih ima među njima (zbog čega je suštinski smanjena cena korektnog rada). Ali nisu svi takvi.
Btw, ja lično mogu da opišem slučaj svog prijatelja koji je koristio usluge (svojevremeno) ovlašćenog servisa za Daihatsu, a slučaj je ružan i bezobrazan..
«
Poslednja izmena: 27.05.2018. - 00:05 od strane DS9
»
Sačuvana
tasicss
Megane
Pol:
«
Odgovor #57 poslato:
27.05.2018. - 23:41 »
Mehanicari tog "kalibra" koje si naveo su cesto u rangu a cenama ovlascenih servisa ako ne i skuplji a pozitivna stvar ovlascenih je ta sto daju garanciju na svoj rad, ugradjuju iskljucivo orginalne delove itd. Moguce da ima i onih "losih" ovlascenih centara ali oni veoma brzo izgube licencu, mozda je kod Citroena drugacija stvar ali npr sa Reno Sava od koga nabavljam delove su uvek bili korektni i profesionalni.
Sačuvana
marko012po
Clio
Trenutno vozi: Renault Clio 2 ph2 1.4 16V 72KW K4J
Pol:
Starost: 28
«
Odgovor #58 poslato:
21.08.2018. - 14:13 »
I ja imam problem, bar se meni tako čini, pa rekoh da se posavetujem. Nešto se motao oko auta i ispadne mi ključ i odkotrlja se ispod motora i savijem se da dohvatim kad imam šta da vidim. Na menjaču ulje, i to dosta. Masno skroz i par kapljica čeka da se otkači. Auto stajao celu noć u dvorištu, znači nije vožen sigurno 12h pre toga. Nemam problema sa menjačem sem zimi kada je jako hladno malo teže ide u prvu. Postaviću i fotografiju i označiću gde je ulje. A postaviću i snimak gde sam menjao brzine 1 2 3 4 5 R. Da li je to čudno što tu ima ulja? Šta preduzeti? Hvala.
https://drive.google.com/file/d/1e4EJ-TBRuZMTxxsS6qtzFzczd1m_3u4X/view?usp=sharing
https://drive.google.com/open?id=1zwRysYJCYrnpwmiPvMsNd8ZCVKOL53UM
Sačuvana
petarcirjanic
Scenic
Trenutno vozi: C3 1,4 HDI
Pol:
pug 307 sw 1.6 hdi
Starost: 50
«
Odgovor #59 poslato:
21.08.2018. - 17:56 »
Proveri nivo ulja ako fali malo dospi i prati stanje na par hiljada km,tu da bi rešio curenje mora da se skida menjač.
Sačuvana
Štampaj
Stranice:
1
2
3
[
4
]
5
Idi gore
« prethodna tema