Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Renault Super 5 / Express

Započeo meganed97, 21.07.2011. - 14:57

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

meganed97

Još u jeku proizvodnje prve generacije R5, Renault je počeo da razmišlja o njenoj zameni. U proleće 1978. godine pokrenut je projekat 140 koji će zameniti stari R5, ali zadržati šarmantni izgled i njegove osobine... Za dizajn je bio zadužen italijanski dizajner automobila Marčelo Gandini, koji je dizajnirao sportske verzije prve generacije R5 i koji je, takođe, radio za Ferrari, Lamborghini, Maserati i mnoge druge...

Ubrzo su stigli prve skice i prototipi...

I, ipak, novi R5 izgleda ovako

Novi R5, poznatiji kao Super 5, baziran je na platformi modela R9 i R11.
Osim što je automobil veći i komforniji, novost je i to što je motor postavljen poprečno i izmenjen je položaj zadnjih amortizera kako bi se uštedelo na prostoru.

Takođe, novost je da se sada napred koristi MacPherson vešanje, a pozadi su zadržane torzione poluge.

Prvi Super 5 je proizveden septembra 1984. godine i biva predstavljen u Palati tadašnjeg francuskog predsednika Fransoa Miterana.

I konačno, sledećeg meseca, Super 5 je predstavljen javnosti na Salonu automobila i samim tim kreće u prodaju.

Nešto kasnije, maja 1985., je predstavljena i verzija sa 5 vrata koja je 6 cm duža od verzije sa troja vrata, uključujući i duži međuosovinski razmak.

U ponudi su bili paketi opreme C, L, TC, TL, GL, TD, GTL, GTS, GTD, TS i TSE
Postojala je i sportska verzija ''GT Turbo'' sa 115 konjskih snaga

krajem 1987. sledi redizajn, odnosno dolazak modela Phase II

I dostupni su novi paketi opreme poput Campus (Five), SL, SR, SD, TR, TD, GTR, GTX, GTE i najluksuznija Baccara.
I GT Turbo je dobio drugačiji izgled i ojačan motor za 5 konja, što ukupno iznosi 120hp.

Bilo je i dosta limitiranih serija poput Nrj, Flash, Rio, First, Panache, Le Mans, New Man, Schuss, Fashion, Spring, Tropic, Event, Triana, Fm, Primus, iD, Podium, Tonic, GT Turbo "Alain Oreille", Tiga, Beach, Blue Jeans, Coup de Coeur, Hello!, Roxane, The Famous Five, Campus, Oasis, Carte Jeunes i Bye Bye.

Pored Baccara-e, koja je serijska kod Phase 2, bilo je i specijalnih luksuznih verzija kod Phase 1 kao Auteuil i Faubourg Saint Honoré i unikat Hermes (luksuzna verzija GTT-a)

Što se tiče motorizacije u Super 5 su prvo preneseni motori iz prve generacije, kao što su 956 ccm (42hp), 1108 ccm (47hp) i 1397 ccm (60, 68 hp), 72 i turbo verzije sa 115 odnosno 120 konjskih snaga), a vremenom su dolazili i 1237 ccm (55hp), 1390 ccm (60 hp) – elektronsko ubrizgavanje, 1721 ccm (90 i 95 hp-elektronsko ubrizgavanje MPI) i Dizel motor 1595 ccm (55hp).
(p.s. negde je moguća razlika za konjsku snagu-dve...)

Na motorima 1.4 i 1.7 su bili dostupni i automatski menjači.
_______:renault:_______
Vožnja sa osmehom

Djuro

E svaka ti čast za ova dva texta!  :respect:

Sa zadovoljstvom sam ovo čitao... Moj mali R5  :Laie_7:

meganed97

Ima još, ne mogu sve u jedan post :zubo:

U zavisnosti od opreme ili serije, korišcene su sledece instrumentne i armaturne table

samo TS

samo Baccara

samo GT Turbo

U ponudi je bio širok izbor felni i ratkapni...

Pored verzija sa 3 i 5 vrata postojale su i verzije kao:
Van (Societe) - teretni

Minivan sa 7 sedišta

Cabriolet EBS

Cabriolet EBS kao GT Turbo

putnički Pick Up (Belle Ile)

Proizvodio se u fabrikama u Francuskoj, Španiji, Portugaliji, Venecueli, Belgiji i Sloveniji. Dolaskom Clio-a, njegovog naslednika, od 1990. godine proizvodnja je zadržana samo u Sloveniji. Super 5 je bio dostupan sa nižom cenom od cene modela Clio, kao niskobudžetni automobil.

1996. godine u prodaju je puštena poslednja limitirana serija ''Bye Bye'' sa kojom ovaj legendarni automobil odlazi u istoriju...

Sport
Među brojnim sportskim nadmetanjima model GT Turbo 115 HP je 1989. na trci ''Bandama Rallye'' (blato, džungla) osvojio prvo mesto. Sledeće godine je na istoj trci osvojio treće mesto.

O Super 5 više na sajtu http://www.supercinq.fr/ sa kojeg sam koristio većinu informacija i slika.
Vožnja sa osmehom

Djuro

Ajd' da jos jednom napisem  :respect: , mozda imas i treci deo  :laugh:

meganed97

za sada, ne
osim  :hail: :respect: za Super 5 :)

Naravno, ako mislite da ima nekih grešaka - pišite. :)
Vožnja sa osmehom

Djuro

Ma da ga vidim ko sme da doda nesto na ovakav text  :laugh:

p.s. kad vec trazis, ovaj od 1108ccm je 46 ks a ne 47  :rotfl:

meganed97

mislim da je bilo par verzija tog 1108 ccm... negde piše 33 kw, negde 35 kw... :nezna:
zato sam i napisao
Citat(negde je moguća razlika za konjsku snagu-dve...)
Vožnja sa osmehom

Djuro

Ma znam,video sam da si napisao za mogucu toleranciju  :ok:

meganed97

Podstaknuše me kolege, u jednoj temi, da postavim šta je kao dodatna oprema nuđeno za Super 5 iz Renault Boutique :smoke:
http://thesupercinq.free.fr/accessoire_allemand_1988.pdf ima klima :oo:
http://thesupercinq.free.fr/AccessoireSuede.pdf
http://thesupercinq.free.fr/doc_acc_autriche.pdf
Vožnja sa osmehom

SlObOdNi

Ne znam da li je Clio 1 imao klimu u pocetku, makar kao opciju? :nezna:
A vidis, to mi nije jasno... nesto naprave dobro i onda kasnije to cak ni nemaju u ponudi, pa izbace ponovo na trziste posle 20 godina, kada svi to imaju po defaultu :doh:

Bas skoro komentarisemo, kazem kako mi se na VW polo oduvek svidjala ona fora sa drzacem casa, na srednjoj konzoli i kako bih to voleo da imam u kliju, kad oni izbacili to na poslednjoj inkarnaciji Pola :doh:

iggy1607

Citat: SlObOdNi poslato 28.04.2012. - 01:40
A vidis, to mi nije jasno... nesto naprave dobro i onda kasnije to cak ni nemaju u ponudi, pa izbace ponovo na trziste posle 20 godina, kada svi to imaju po defaultu :doh:

Renault a i ostali francuzi često prave nelogičan paket opreme u automobilima.
1. U ovom mom npr. je servo volan,elektropodizači prednjih stakala,elektro retrovizori,CB,daljinsko zaključavanje,faroi za maglu,oba svetla za maglu nazad (neki imaju serijski samo levo) a nema tonirana stakla već su obična prozirna  :nezna:  :hmm:
2. Stari R9 1,1 TC kojeg sam kupio davno nije imao ništa-base verzija,go k'o pištolj ali imao je pokazivač temperature  :hmm:
3. Drugi R9 1,4 GTS imao je sve što se moglo ugraditi u tadašnje vreme.

Inače,petarda mi se oduvek svidjala  :hail:...još kao klinac sam gledao za njom kad prodje ulicom

Bozickovic

Zapanjen sam koliko je R5 imao opreme...
Svidja mi se ona plastika na zadnjem staklu, daje mu Rally Look...
Hvala na ovoj temi.  :ok:

chika.doctor

Citat: SlObOdNi poslato 28.04.2012. - 01:40

Imao je.. :yes:
Video sam par Clia 1 sa klimom.. :yes:

Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere. - Colin Chapman.

meganed97

Evo još malo francuskih perverzija :zubo:
http://thesupercinq.free.fr/3071005.pdf Alcatel telefon
Vožnja sa osmehom

meganed97

Citat: meganed97 poslato 21.07.2011. - 15:28
Proizvodio se u pogonima u Francuskoj, Španiji, Portugaliji, Venecueli, Belgiji i Sloveniji. Dolazkom Clio-a, njegovog naslednika, od 1990. godine proizvodnja je zadržana samo u Sloveniji.
Koliko vidim u Dialogysu, nakon izlaska Klija, R5 se proizvodio i u Francuskoj i Portugaliji do sredine 1992. :hm1:

A sada, malo razjašnjenja oko naziva "Campus" i "Saga" pošto se mogu naći u više izdanja.

Izlaskom phase 2 modela, uvedena je nova bazna verzija sa nazivom Campus (Five, za pojedina tržišta).

Od jeseni 1990. godine, kada dolazi naslednik Clio, Campus (Five) dobija novi izgled logoa, dezen tkanine sedišta...

od 1994. godine drugačija bočna traka

Kao što već spomenuh, za neka tržišta verzija Campus je nosila naziv Five (npr. francusko).
Međutim, za francusko tržište su postojale i dve limitirane serije pod imenom Campus. Jedna iz 1991. godine, a druga iz 1993. godine.

1991

1993

Saga se 1990. godine uvodi kao specijalna serija (ne kao limitirana) uz pojedine pakete opreme (TL, TR, GTR...). Za neka tržišta umesto "Saga" koriste se imena "Prima" i "Cosmopolitan".
'94. i '95. Saga se koristi kao dodatni paket opreme za verziju Campus (Five).

RENAULT Express

Naslednik furgon verzije Renoa 4 (F4 i F6) je ugledao svetlost dana novembra 1985. godine. Ime mu je Express, odnosno Rapid za nemačko tržište i Extra za Britansko tržište.
Platforma za Express je iskorišćena sa modela Super 5. Oblik prednje polovine vozila je podsećao na Peticu, dok je lice pretrpelo neke izmene.
Express, za razliku od izvornog modela (izuzev GTT-a), na zadnjem vešanju koristi četiri torzione šipke, s tim da je u opciji bilo vešanje i sa samo dve, ali jače, torzione šipke za povećanu nosivost tereta za oko 200-250 kg. Međuosovinski razmak je za 12 cm duži od petovratne verzije Petice (18 cm od trovratne).

U startu su bile dostupne 3 vrste karoserije: furgon Tolée (nešto kasnije dostupan i u kombinaciji sa malom staklenom površinom za osvetljavanje tovarnog prostora sa bočne strane), furgon sa prozorima Vitrée i putnička verzija Break/Combi sa 5 mesta.

Prve dve verzije imaju 2600 litara tovarnog prostora, a Break/Combi 710 litara sa zadnjom klupom, odnosno 2500 litara sa oborenom klupom.
Od 1987. dostupna je i Pick-up verzija, nazvana Durisotti kasnije '95. - Gruau.

Naravno, mogle su da se poruče i modifikovane verzije za posebne potrebe.

Express postoji u 3 faze:

Faza 1 (1985-1991)

Faza 2 (1991-1994) Izmenjeno lice, spoljni retrovizori od Petice (opciono sa većom ogledalnom površinom)... Opciono su bila dostupna jednokrilna zadnja vrata koja su sa sobom "vukla" nova stop svetla.

Faza 3 (1994-kraj proizvodnje) Blago izmenjen oblik farova i izgled stop svetala, promenjena maska, blage modifikacije u enterijeru...

1991. godine po prvi put se dodeljuje nagrada za vana godine. Express zauzima drugo mesto u trci za titulu za 1992. godinu. Titulu je preuzeo znatno veći i generacijski noviji Vw Transporter T4.

U Expressu su pored benzinskih "Cleon" motora i 1,6-litarskog dizela iz Petice, korišćeni i 1.4 "Energy" (E6J i E7J) i 1,9 dizel (F8Q).

1998. godine, model Kangoo zamenjuje Express-a.
Vožnja sa osmehom