Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
M

Problem: "Check engine" poruka - zuta lampica sa simbolom motora (slavinica)

Započeo mali_veseljak, 11.09.2008. - 23:17

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

dm

Evo meni se pre nedelju dana ponovo upalila famozna slavinica :wtf: Pre toga desilo se isto  letos kada mi se izvukao kabli od svećice, ali sada je koliko se meni čini iz čista mira jer je sve naizgled OK. Ovo se deslo posle vožnje po autoputu koji je bio zasipan solju pa je i auto bio skroz beo (ako uopšte ima veze sa tim, napominjem tek onako). Auto ide kako mi se čini sasvim normalno. Jedino što primećujem je da nakon duže vožnje, kada stanem i ugasim fenjere, ler gas varira od  800 - 900 obrtaja. Dok se ne ugase svetla ler je dobar i stabilan!!! Mislio sam da će proći samo ali evo i posle pređenih nekih 250 km i dalje svetli. Znam da će dijagnostika reći šta je, ali pošto je lepo vreme hteo bih da pokušam da rešim problem i u kućnoj varijanti. Ako imate predloge pomagajte !

p.s. Da li se može ugasiti lampica skidanjem kleme sa akumulatora?

dm

Novi momenti... danas sam čačkao malo oko auta i sve je po meni bilo OK. Krenem da pregledam EVAP kanister i pri pokušaju da kroz motorni prostor proverim kontakte ventila ostane mi u ruci ceo ventil sa crevom - odvojio se od kućišta iako nisam ništa na silu pokušavao. Skinuo sam kanister i prosto mi je bilo neverovatno da je ceo elektromagnetni ventil za kućište kanistera bio zalepljen silikonom !!! Sve mi to smrdi na neko teško budženje, jer mi je neverovatno da je fabrički takav spoj. Izgleda mi kao da je neko nekada pokušavao da upasuje ventil i kanister koji se razlikuju. E sad, interesujeme da li je neko menjao nekada ovo čudo tehnike i koliki atak na novčanik mogu da očekujem? Ili da ga i ja skarabudžim kako je bilo pa šta mu bog da.

cika mili

Meni se jučer upalila "famozna" slavinica u kombinaciji sa onom lampicom u sredini (žica-elektrika ).Okolnosti su bile slične prethodno opisanim.Na NIS-ovoj pumpi su istakali gorivo.Navratim ponovo nakon sat vremena i natočim gorivo.Odvevezem se na posao nekih 20 km.Izađem s posla nakon sat i po,krenem i vidim upalio lampice.Silno sam se "obradovao".Dodušeja već sam imao problema sa sondama.Stavljena je neka univerzalna i zamenjen potenciometar gasa,nakon čega sistem nije prepoznavao tu sondu ( posle katalizatora),ali nije ni palio lampice.Auto normalno ide.Svratiću do majstora da ga prikopča ,pa da vidimo šta je ovog puta.

MilosM

Kad se setim samo, kada sam prvi put video da se upalila lampica, zvao sam majstora i rekao mu da mi se upalila neka ''česmica''  :zubo: :zubo: . Inače kod mene se ne gasi nikada, jer sam izvadio katalizator iz srednjeg lonca, pa dve nedelje sija, pa ugasim sa moćnim Androidom, pa posle dve nedelje se opet upali :D
We are ham operators, we are not normal!!

daca1

Prije par dana mi se upalila lampica check engine i komp. mi je izbacio poruku check emission. Pošto sam bio u SLO otisao sam do prvog servisa i lik mi je odradio dijagnostiku ( ovlasteni servis ) . Ustanovljena je greska grijaca , inace radi se o scenicu 1,9 dci 96 KW 2006 god. Zamjenjen je grijac i pobrisane su greske . Krenuh na put dalje i nakon nekog vremena paff ista poruka. NAzovem i pitam sta je , kazu da moze biti svasta , auto dobro ide ne dimi i ne trza . Spominje neke sonde i filter. E sad me je bocnuo kazavsi da mi kompjutrer ne vidi neki filter ili sondu. Potrosnje je u granici normale . na auto putu 7-8 l pri 130-150 km/h.
Dali neko ima iskustva sa tim ili slicnim simptomima i koje su konkretne akcije.
Unaprijed Hvala  :respect:

SlObOdNi

Mozemo samo da nagadjamo bez dijagnostike :yes: Dok se ne ocita greska, samo mozemo da pogadjamo sta je, a moze biti bilo sta :nezna:

Balwan

Najradije bih prelepio izolirkom taj check engine. Sipao sam benzin na nekoj pumpi i odmah se upalio, sad ja treba da idem kod majstora da poništavam grešku itd...mada lepa ona žuta boja  :kez:
Meni je merodavno ponašanje auta, odmah se primeti u vožnji kad nešto ne valja. E onda treba reagovati naravno. Takođe, mogu da se jave vezani problemi tj. da problem nije u onom što check pokazuje. Kad odeš kod majstora koji samo čita greške on ti odmah uvali deo i kao reši problem ali se check opet pojavi jer uzrok nije pronađen. Ovako, ja više volim da vozim auto pa kad nešto počne da zeza onda lepo na dijagnostiku + kažem mom majstoru šta se dešava. To onda daje kompletniju sliku uzroka, bar po meni.

AjDuk

Poz već sa započeo temu sa  Problem - check emission ali nisam ispoštovao pravila pa je Lock ali imam sličan problem
tj od skora sam vlasnik Scenica II  1.5dCi  74ks 2004 god i pre par dana sam prao auto i malo sam pokvasio  i po motoru
posle toga mi se upalila lampica check emission i šta sam drugo nego probao sam da pogledan tamo gde sam pokvasio
i poskidao sam one džekove iza akumulatora i malo sa kontakt sprejom naprskao posle toga se odmah ugasila. Ali zlo
ne spava juče mi se opet upalila i sad nisam siguran dali se upalila zbog pranja motora ili ko zna čega ! Problem
što u Kladovu nema ovlašćen servis za Renoa pa ne mogu da idem na dijagnostiku !  Ima neki dečko dijagnostiku
ali neznam dali ima CLIK ili neku univerzalnu pa ne znam dal da idem kod njega da vidim šta kaže dijagnostika !
Ako ima neko ideju nek slobodno kaže !  Koji mu senzor pali tu lampicu ili šta bi bila prevencija pre kačenja na
dijagnostiku !  I dali smem da vozim auto ???  Sa upalenom porukom  check emission ?

POZ
Vjekoslav Kladovo

nuk

ti nemas dpf nego egr a greska je ste vezana za izduvne gasove, cemu egr i sluzi.
pogledaj u DIY ili ti "uradi sam" sektoru temu ciscenje egr-a, lociraj ga kod tebe na motoru pa proveri dzek, ako je ok, onda ti ciscenje istog ne gine :nezna:

djiuliju

Jel zna neko koliko kosta lambda sonda za 1.6 16v motor, K4M 760? Megane II u pitanju. Pali mi se ova lampica, dijagnostika kaze da je do sonde nesto, valjda ove pre katalizatora? Pretpostavljam da je original skup, vrede li cemu te zamenske koje su jeftinije?

Adam

Ako je to ona na izduvnoj grani odma iza motora...ja sam tu menjao prosle ili pretprosle godine... nije nešto puno, ili je oko 80e ili je oko 120e, ne mogu da se sad setim tačno...u ovlašćenom servisu...
"Kažete da ste neshvaćeni, mladi prijatelju. Strpite se. I dijamant je u osnovi ugljenik, ali je umeo da čeka."

djiuliju

Pa to je valjda ta, iza motora a pre katalizatora (ima i jedna posle kata). A sto si menjao, kakve si simptome imao?

mali_veseljak

Opet ja sa svojom tj. bratovom lagunom. Dakle auto je uvezeno 2008. Radi se o laguni II 1.9dci. Kada je dosla nakon par dana je ustanovljeno da su sve dizne u k...varu :)
Reparirane su u Bosh ser visu u Zagrebu koji vazi za jedan od najboljih. Nakon godinu i 2 mjeseca se desi da odu 3. i 4. dizna. Odnesem ih sve ponovo u Zagreb i ljudi urade sve cetiri i priznaju garanciju!!!. To je bilo 2009. godine. Sada nakon dvije godine auto se pocelo gasiti prilikom usporavanja. ZNam da je regulator pritiska na pumpi otisao (ustanovljeno ranije sto se manifestovalo gasenjem u leru svaka 2-3 mjeseca). Ja odem da zamijenim to i tamo moi kazu da cetvrta dizna ne valja. Sve ostale su u  redu i nece nista da rade na autu dok ne zamijenim diznu. Po njihovoj tvrdnji pumpa je u redu jer ne izbacuje gresku. Sad mene interesuje sta je sa ovim mojim diznama...zasto se to desava?

SlObOdNi

Dogac

Sednem malopre u nezagrejan mi megan, startujem ga i poce da se kao gusi... spadaju obrtaji, kao da se muci i upali se dobro poznata lampica:

Ubrzo se i ugasila...krenem normalno, sve saltam do 2000 obrt. jer je nezagrejan. Izadjem na magistralu i dodam malo jace gas kad oces...ne prima lepo gas i sad poce da trepce ova lampica. Smanjim obrtaje jer tako pise u knjizici (secam se toga od ranije) a ona i dalje trepti. Stanem, iskljucim motor pa opet startujem i vise je nema da svetluca. Auto vec digao temperaturu pa sam ga onda malko navlacio i sve je ok. Prima gas, ide lepo, nista ne trepce.

Eto...nisam bas odusevljen ovim dogadjajem. Videcu da li ce se ponoviti...
"Samo svemir i ljudska glupost nemaju granice ... Samo za ovo prvo još uvek nisam siguran" (Albert Einstein, 1879-1955)