Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
M

Problem: "Check engine" poruka - zuta lampica sa simbolom motora (slavinica)

Započeo mali_veseljak, 11.09.2008. - 23:17

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Cherokee

Dugo ti je i trajao bez problema.  :blink: :shit:

Verovatno potenciometar pedale gasa, eventualno bobine.  :nezna:
while(!asleep()) {sheep++;}
Life is too short to remove USB safely.
Bolje biti smatran budalom, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.

ivicast

Pre oko 2 meseca se upalila, i konstantno svetlela bez nekih promena u radu motora.Poslednja dva puta sam sipao gorivo na kosovu i posle par dana se ugasila!   :nezna:
Da li bi problem mogao da bude los kvalitet naseg goriva goriva?

mire

Po onome što si napisao, ne ispada ništa. Idi negde na dijagnostiku (obavezno CLIP) i pogledaj koje su greške zapamćene. Bez toga, možemo samo da nagađamo koji je uzrok paljenja upozorenja.

Dogac

Citat: Dogac poslato 17.10.2011. - 14:53
Sednem malopre u nezagrejan mi megan, startujem ga i poce da se kao gusi... spadaju obrtaji, kao da se muci i upali se dobro poznata lampica:

Ubrzo se i ugasila...krenem normalno, sve saltam do 2000 obrt. jer je nezagrejan. Izadjem na magistralu i dodam malo jace gas kad oces...ne prima lepo gas i sad poce da trepce ova lampica. Smanjim obrtaje jer tako pise u knjizici (secam se toga od ranije) a ona i dalje trepti. Stanem, iskljucim motor pa opet startujem i vise je nema da svetluca. Auto vec digao temperaturu pa sam ga onda malko navlacio i sve je ok. Prima gas, ide lepo, nista ne trepce.

Eto...nisam bas odusevljen ovim dogadjajem. Videcu da li ce se ponoviti...

Ponovilo se juče. Auto ceo dan parkiran i uveče ga startujem, normalno upali ali obrtaji spadoše nisko i poče da blica lampica. Krenem, ide normalno. Stanem i isključim motor pa ga odmah startujem i onda sve u redu  :bat: A skoro mi je stajao parkiran 4 dana po ovoj hladnoći i nije bilo problema sa lampicom...
"Samo svemir i ljudska glupost nemaju granice ... Samo za ovo prvo još uvek nisam siguran" (Albert Einstein, 1879-1955)

Cherokee

Ovako bez dijagnostike ko zna sta moze da bude...

Moguce samo da si na los benzin naisao, pa da greska potice od lambda sonde. :yes:
while(!asleep()) {sheep++;}
Life is too short to remove USB safely.
Bolje biti smatran budalom, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.

cika mili

Meni se jesenas slično desilo.Auto prešao svega 8ooo km do tada. Popodne ga startujem ( spoljna temperatura bila oko 12 C ),on počne podrhtavati,upali pomenutu lampicu ( "slavina"),mene obli hladan znoj.I dok sam prešao prvom 200m ( neasfaltiranog puta ) lampica se ugasi.Pretpostavljam da ima veze sa benzinom.Do tada sam sipao na NISu,a u zadnje vreme na  MOLu.sipam običan bezolovni 95 oktana.

Dogac

Citat: cika mili poslato 23.11.2011. - 10:43
Meni se jesenas slično desilo.Auto prešao svega 8ooo km do tada. Popodne ga startujem ( spoljna temperatura bila oko 12 C ),on počne podrhtavati,upali pomenutu lampicu ( "slavina"),mene obli hladan znoj.I dok sam prešao prvom 200m ( neasfaltiranog puta ) lampica se ugasi.Pretpostavljam da ima veze sa benzinom.Do tada sam sipao na NISu,a u zadnje vreme na  MOLu.sipam običan bezolovni 95 oktana.

Ja uvek sipam na NIS-u... mogao bih promeniti da vidim šta se dešava.

Citat: Cherokee poslato 23.11.2011. - 10:32
Ovako bez dijagnostike ko zna sta moze da bude...

Moguce samo da si na los benzin naisao, pa da greska potice od lambda sonde. :yes:

Nadam se da je do goriva
"Samo svemir i ljudska glupost nemaju granice ... Samo za ovo prvo još uvek nisam siguran" (Albert Einstein, 1879-1955)

minister

Osecam se duznim da ovde metnem koji zapis.... jer otvorih novu temu, na temu koja postoji. Slucajno naravno.

E, pa ovako... imao sam isti problem, sa Clio 2 1.5 dci 2005. Kada sam zvao majstora, i pitao ga, sta se desava, njegovo misljenje je bilo da, elektronika javlja gresku jer je senzor detektovao nedovoljan dotok vazduha u motor, sto je prouzrokovano nedovoljnim otvaranjem EGR ventila, i prljavom usisnom granom/cevkom. Nedovoljno otvaranje EGR je zbog cadji koja se nagomila tu. Znajuci kakvog je kvaltiteta nase gorivo, i s'obzirom da je to ciscenje odradjeno pre godinu dana, nisam imao izbora osim da se slozim sa njim.

Posto mi je svakako bilo vreme, za mali servis, istom prilikom... tj. juce mi je pored malog servisa, ociscena usisna grana i egr. Lampica vise ne gori niti se pali, da kucnem u drvo  :tup:
Nadajmo se da ce ostati tako, tj. da je majstor bio u pravu.

To sto se greska javila bas sada... je verovatno zato sto sipah gorivo na budjavoj NIS pumpi. Iako sam prosle godine citao test da je njihov dizel posle MOL-ovog najcistiji, nesto mi ne ulivaju poverenje, pogotovo oni terminali, koji su bili novi kad je Ivo Lola Ribar sipao gorivo.

jajajaja

Poz, vec dva meseca imam problema sa paljenjem auta, vergla poduze kada je hladan. Sve zivo sam zamenio. I nadao sam se da ce nesto vec da mi prijavi na dijagnostici, danas u toku voznje pocela da mi treperi lampica za pumpu za gorivo, to je ona kao slavina zar ne. Sta moze biti, koliko bi kostalo, i dali smem da vozim tako. Upali se lampica i pocne da treperi cim dam jaci gas, i slabo prima gas.

Service i stop se ne pali.

Sutra idem do jednog lika koji ima clip ali samo elektroniku radi, sta bi ovo moglo da bude i koliko da kosta, rodilo mi se dete pre 7 dana i malo sam presusen a treba mi auto.

djiuliju

To je lampica za neku gresku na ubrizgavanju, ne znaci da je za pumpu za gorivo. Ali samo CLIP moze da kaze sta je tacno

jajajaja

Idem da vratim staru bobinu, pa cu videti, imao sam jednu rezervnu sagem pa sam menjao jednu valeo (imam sve 4) pa cu da probam. Rekao mi majstor da mi mozda zbog nje slabije pali. Ali nije imalo efekta

Samo jedan lik u pozarevcu ima clip i kaze mi posle bozica, kod drugog sam zakazao u 8 sutra, ima bosch ja mislim.

Dule

Najveća verovatnoća je upravo neka neispravna bobina. Tada ima običaj da pali žutu dijagnostičku lampicu, zbog greške kuju neminivno pravi lamda sonda, zbog nesgorelog goriva.
Popusti sve bobine, upali auto, pa skidaj redom i vraćaj u radu i prati kako se ponaša auto. Ako na neku ne reaguje ili slabo reaguje, nenjaj tu. Ako sve rade, digni rukom ler gas na 2000rpm pa prbaj ponovo.

profesionalac

Ja sam imao slican problem ali nije bila u pitanju bobina vec senzor polozaja radilice.Lik je skinuo provuko smirglom preko magneta i kako rukom odneseno.

jajajaja

Promenio bobinu, provozao zenu do lekara, i nema problema... ali problem sa paljenjem ostaje. Nekako sam se nadao da je ipak pumpa za gorivo  :nezna:

Svaki put kada upalim auto slavinica ostaje 3 sekudne duze upaljena od ostalih, tako je oduvek(od kad sam kupio auto pre 3 meseca) i nema nista na klipu...

Nadao sam se da ce sada klip da resi kad ono cvrc

Brendza

U utorak sam auto malo brže vozio po autoputu i tada mi se javio zvuk kao nekog šuštanja iz zadnjeg dela auta, koje se javlja samo kad stisnem gas. (zvek sličan kao da je neko vezao plastičnu kesu ispod auta). Međutim ovaj zvuk je jednostavno nestao sledećeg dana (ponekad pomislim da se Reno sam popravlja  :fiju:). U petak veče mi izbacio poruku "Check emissions", upalio lampicu ključ i slavinu. U subotu ujutru zovem master servis da ih pitam šta može biti problem, međutim niko se ne javlja. Odem u servis PMP Mobile, prikačio ga na dijagnostiku, greška između katalizatora i lambda sonde, obisao grešku, kao ti vozi, ništa nije opasno, pa ako se ponovo javi, dođi da opet obrišemo grešku i da stavi neku blokadu da se to ne pali. Nakon 10km meni se opet pale iste lampice (ključ, slavina) i poruka check emissions. Auto se sasvim normalno ponaša.

Da li je neko imao sličan problem i kako ga je rešio, jer im ne bih dao da mi prčkaju oko te sonde i katalizatora (kad normalno rade)?

P.S. U gorivo sam sipao Wynns aditiv, mada mislim da to nije problem, jer sam ga sipao i na prethodna 3-4 puta i nije bilo problema.