Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
M

Problem: "Check engine" poruka - zuta lampica sa simbolom motora (slavinica)

Započeo mali_veseljak, 11.09.2008. - 23:17

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

GoPlay

1) izvinjavam se Administratorima radi teme koja je vec postojala...  :stop:
2) am.. ako pusta zrak pustao bi i gorivo???? Ali nema nigdje nikakvog curenja :)
Iam What Iam

Cherokee

Da li osecas mozda na auspuh nesagoreli benzin?

Meni ovo lici da su bobine krenule da zezaju. :fucka:
while(!asleep()) {sheep++;}
Life is too short to remove USB safely.
Bolje biti smatran budalom, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.

SlObOdNi

ne mora da znaci da bi pustao gorivo, mozda jednostavno neki spoj ne dzi dobro i tu uvlaci... :nezna:

GoPlay

Nisam proboa mirisati izduv... ali u ponedjeljak ga vozim na servis... da vidim u cemu je problem.. a danas su imali 50% na servis i servisne dijelove :( a meni se to desilo tek oko 17h....
Ima li jos kakvih ideja? mad amislim da bi se osjetilo da se osjeti benzin...

Kaze ovlasteni servis...
140KM bobina otisla
a ja na svoj zahtijev trazio dodatno zamjenu goriva za filter 25KM
Iam What Iam

Brando_L

Pozdrav svima! Prezadovoljan sam svojim ljubimcem, koga vozim nepuna 2 meseca, ali ima jedan problem. Svaki odlazak na pumpu donosi strepnju, jer mi se vec drugi put upalila lampica katalizatora. Prvi put mi je majstor na dijagnostici obrisao, i rekao da ce se to desavati i dalje zbog kvaliteta goriva.  I oba puta prica je ista. Sipam gorivo, i posle 20-30 km, upali se lampica. Zadnji put sam sipao evro premijum, posto je on kao bolji. Auto i dalje lepo radi, ne primecujem neku razliku, ali ona lampica malo bode oci. Imate li iskustva sa ovim? Znam da su te lambda-sonde osetljive, ali nije resenje ni menjati to stalno. Kazu da ugradnjom sekventnog uredjaja za plin taj problem nestaje. Ako je tako, onda mi nista drugo ne preostaje nego da ustedim pare za to. Svaki savet je dobrodosao.

Spojene teme

djiuliju

Ne postoji lampica koja se pali samo zbog katalizatora. Pali ti se check engine lampica, a uzroka moze da bude puno. Los katalizator, pokvarena lambda sonda, problemi sa ubrizgavanjem i sagorevanjem koje opet registruje lambda sonda itd

Renoovi benzinci nisu nesto preterano osetljivi na kvalitet goriva, bar ne u toj meri da zbog njega pale lampice. Prikaci na CLIP dijagnostiku, da se ocita tacan kvar.

Brando_L

Dijagnostika mu ne gine, cim dodjem na red kod majstora. Hvala!!!  :ok:

Brando_L

Bio sam na dijagnostici. Ista meta, isto odstojanje. Problem sa katalizatorom. Obrisali smo gresku i lampica vise ne svetli. Znam da to nije dugorocno resenje, ali dobro. Zna li neko koliko kosta promena katalizatora i lambda sonde. I da li bi promena resila problem, jer iz razgovora sa drugim ljudima cujem da su oni menjali te delove, ali da se greska javljala vrlo brzo nakon promene. Valjda cemo i mi imati nekad evropski kvalitet goriva.  :fucka:

djiuliju

Probaj prvo sa lambda sondom, to ti je oko 50 evra neka univerzalna, NGK ih pravi. Original su skupe.
A katalizator je preskup, tu se zamena ne isplati. Ljudi ih cak i kradu sa vozila, cisto da imas predstavu koliko vrede, u njima ima platine itd.
Druga varijanta je skidanje kata i stavljanje obicne cevi, ali onda moze da javlja gresku sonda posle katalizatora, ako je imas.
Probaj prvo sa lambda sondom

Jos jednom, nije gorivo toliko lose da bi reno zbog njega palio lampice (to je rezervisano za vw  :banme:  )

Brando_L

Hvala, djiuliju!  :too:  Sad znam, sta mi je ciniti.  :yes: Ma, nije ni vw svemoguc. Precenjeno je to sve, a o udobnosti 'francuza' i 'nemca' stvar je davno jasna.

Dogac

Citat: Dogac poslato 17.10.2011. - 14:53

Pošto se s vremena na vreme upali ova lepa lampica, danas na servisu ja to ispričam ovlašćenim serviserima. Kako kod hladnog starta slabo potegne sauh, kako se guši, kako igraju xenoni. Odgovor je bio da za xenone odem kod onoga ko ih je ugradio a da će problem ler gasa pri startu da reši čišćenjem leptira ili čega već i da nema potrebe kačiti ga na dijagnostiku. Uze krpu, umoči u benzin i očisti.

Sednem malopre u megana, startujem ga kad ono još gore nego što je bilo. Trese kao traktor. I iako se poslednjih mesec dana nije uključivala ova lampica sad se uključi još dok sam stajao u mestu.
"Samo svemir i ljudska glupost nemaju granice ... Samo za ovo prvo još uvek nisam siguran" (Albert Einstein, 1879-1955)

darkomit

Zdravo!
Imam problem sa Kangoo-uom 2002 god 1.6 16v. Pre par dana kada sam upalio auto, pocela da blinka lampica "check engine". Pomislio sam da nije nista, ugosio auto i ponovo pokrenuo i nije se upalila ponovo dok nisam krenuo tj, nakon menjanja iz druge u trecu. Kasnije u toku voznje primetih da nema dovoljno snage i da blago trese u petoj brzini i da naravno nece da predje 100km/h.
Sutra dan otisao sam kod majstora, odradise dijagnostiku, i rece mi da moze da budu svecice, mozda je zacepljen katalizator, Cena ciscenja katalizatora je od 2-3 hiljade.

Ima li neko savet, predlog, da li da radim to? Da slucajmp nije nesto drugo u pitanju jer mi je dosta davanja para za nagadjanja kvarova i svega ostalog!!!!????

Hvala unapred!!!

slavko_bgd

Na osnovu onoga što si napisao mogu samo da nagađam, ali pokušaću da ti dam neke smernice ovako "na slepo". Blinkanje "check" lampice najčešće znači da postoji greška "missfire"(grupa grešaka P030x), odnosno neregularno sagorevanje smeše u jednom ili više cilindara. Kod tvog (i mog) motora najčešći razlog mogu biti svećice, bobine, kvar neke od benzinskih dizni ili ako motor ima gasni uređaj kvar može biti i na gasnim diznama. Katalizator se proverava na sasvim drugi način, merenjem pritiska izduvnih gasova pre i posle katalizatora. Nisam čuo da se katalizator čisti a znajući cene samih katalizatora to mi nešto baš jeftino zvuči. Ne znam.
Ako misliš da to možeš sam da uradiš ili  ako imaš nekog drugara ko se malo razume u mehaniku možete da uradite sledeće: da skinete sve 4 bobine i proverite da li na bobinama ima vlage (kondenzacije) i ako ima da ih dobro osušite i vratite na motor. Meni se jednom desio takav problem i razlog je bio upravo to: vlažne bobine. Nikad pre toga i do sada nikad posle toga. Sledeće što treba  proveriti su svećice: stanje elektroda i stanje keramičkog izolatora. Dobro pogledajte da li na keramici ima pukotina (pukotina bude tanka kao vlas kose).  Ako je tu sve u redu, za dalje se treba obratiti servisu.

Ako budeš išao u servis i ako budu radili dijagnostiku, zamoli da ti napišu koje su greške bile memorisane pa napiši ovde, da probamo da te "podržimo" ovako preko foruma.
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

darkomit

Hvala slavko_bgd! Prenecu te smernice sutra ovo majstoru pa ako mu budu od znacaja neka resi problem... Nazalost nemam druga koji radi ili se malo bolje razume u mehaniku automobila. Nadam se da ce resetiti sutra problem, ako ne onda cu ici u ovlasceni Renaultov serivis.  Javljam se ako nesto uspem da resim!

cika mili

Citat: Dogac poslato 04.12.2012. - 23:43
Pošto se s vremena na vreme upali ova lepa lampica, danas na servisu ja to ispričam ovlašćenim serviserima. Kako kod hladnog starta slabo potegne sauh,...
Sednem malopre u megana, startujem ga kad ono još gore nego što je bilo. Trese kao traktor. I iako se poslednjih mesec dana nije uključivala ova lampica sad se uključi još dok sam stajao u mestu.

Napisah da se i meni učestalo u zadnje vreme, pri hladnom motoru, počela uključivati "slavinica" lampica. Kako sam do tada vozio na BMB 95, odlučio sam  preći na Europremijum BMB 95. Prevalih oko 750 km. Svega 2 puta mi se palila "slavinica", u početku. Ostalo u rezervaru 10/15 litara BMB 95. Da kucnem u drvo, sad se lampica ne pali, i čini mi se da motor bolje/mirnije radi dok je hladan.