Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
M

Problem: "Check engine" poruka - zuta lampica sa simbolom motora (slavinica)

Započeo mali_veseljak, 11.09.2008. - 23:17

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

infe88

Postovani. Vidim da se pisalo na ovu temu, ali da dodam ono sto se meni danas desilo. Auto je bio na 2 crte goriva kad se poajvilo check injection sistem. Otisao sam na benzinsku i sipao pun rezervoar. Nakon toga vozio sam skoro do naplatne pod visokim obrtajima i obavestenje je nestalo. Medjutim, pri skorom povratku kuci pojavilo mi se Engine Hazad Failure. Sacekao sam neko vreme i upalio pet auto, mada i dalje sada stoji? Sta bi moglo biti? Da ga opet izvedem na put u nadi da ce greska nestati, posto u subotu moram ici za CG.

wcyber

Sa takvom greškom uputstvo kaže da ne smeš uopste voziti auto već šlepati u servis

infe88

Wow. Slepati u servis? Pa to je bas divno. Jel moguce da je povukao mulj ili prljavstinu ili sta vec pa zato pravi problem? I nikad mi se nije desilo da mi to pokaze jedno za drugim. Inace sipam gorivo na Petrol pumpi. Jel imao ko losa iskustva sa njima? Pa nista onda u najgorem slucaju kod Damjanovica u Rumenku...

wcyber

Da imaš bar onu malu dijagnostiku, mogao bi videti šta je greška. Imaš u temerinskoj bosch servis Rimač ili kako se beše zovu, ako si iz Novog Sada.

infe88

Tu sam ja u Novom Sadu- jako blizu centra. Nadam se da ce nestati greska kao i Injection sto je pokazao. Ako ne, videcu dalje sta i kako, samo da se sredi do subote. Mislis da je pumpa wcyber?

wcyber

Pa moze biti bilo šta vezano za ubrizgavanje. Ja imam tu malu elm327 dijagnostiku baš zato da ne bih čekao u neizvesnosti koja se greška javila. Čak sam i sam rešio problem sa kablom na grejaču.

Ako ti nešto znači mozemo probati pročitati greške

infe88

wcyber

Ne znam koliko ti se vozi auto? Ja sam na uglu bul Evrope i hadži ruvimove. Radim od kuće, tako da mi sve jedno u toku dana.

///Maximalac

U pitanju je Clio 2 1.2 16V.
Sta znace ove greske P1044 i P1054? P0130 mozemo zanemariti, jer je ona zato sto sam otkacio prvu sondu. Razllog: pre je majstor utvrdio da je zbog nje sijala lampica, a posto auto nema katalizator, otkacio sam je i motor ubrizgava srednje vrednosti iz tabele (tako pise na forumu @kapor).
Sa raskacenom sondom sam vozio oko 4.500 km i potrosnja je bila oko 5.6 -6 l.  U poslednje vreme je poceo da trosi preko 7 l i osetan je gubitak snage.
Potrosnja uvek merena na principu sipanja do cepa i ukupan broj litara / predjeni km.

Istorija:
~238.000 km - kupljen sa toliko prosle godine iz uvoza iz Slovenije, odmah poceo da zeza onaj senzor polozaja radilice, pa ga periodicno ocistim
~239.000 km -  uradio mali servis (f. ulja ELF 5w40 SXR, vazduha, kabine; ulje u menjacu i motoru)
~240.000 km - / simptomi: plavi dim, gubitak snage, ima lag u odzivu na gas i trosi ulje / - majstor navodno ocistio dizne i klapnu gasa, spojio regulator pritiska goriva? crno iza levog fara kad se gleda od napred; stavio nove svecice
~240.040 km - / i dalje isti simmptomi / ustanovio sam da uvlaci ulje u usis i po uzoru sa stranih foruma i YT zamenio sam poklopac ventila, dihtung tog poklopca, zamenio gumice usisne grane i sve to zadihtovao diht masom, stvarno ocistio klpanu gasa, raskacio prvu lamda sondu
~244.500 - 245.420 km / simptomi: trosi preko 7 l, nekad trzne na malim obrtajima na nizim brzinama  / zamenjen filter goriva, jer je zavucen i tek skoro sam ustanovio da ga ima uopste, jer ga neki modeli i nemaju

Nakon citanja foruma sam proverio:
- termostat - ispravan - jer su creva hladna dok motor ne postigne radnu temperaturu, a posmatrao sam i preko ELM-a
- senzor rashladne tecnosti - ispravan - jer kazaljka ne skace i uvek je na pola kad je motor na radnoj temperaturi
- nivo rashladne tacnosti uvek na sredini
- kablovi - nisu probili
- stavio nov MAP senzor - sve isto
- dizne - neispitano pomocu uredjaja - samo preko srafcigera i sve stekcu kao singerice
- prvo paljenje dobro i hladan i vruc, jedino sto obrtaji zavariraju na leru kad ga upalim na jedno 2 sekunde izmedju 1300 - 1000 - 1250 i tu se smire i onda krenu da padaju polako na 1000 - 750 kako se motor zagreva
- prskao sam start sprej na usis i obrtaji padnu ispod 750, a kad prskam oko usisne grane nista se ne desava
- skinuo sam minus klemu na pola sata u nadi da je nesto ECU samo pobrljavio, pa cu dalje pratiti, ali ove greske su ostale

Da li su u mom slucaju zaprljane / neispravne dizne razlog uvecane potrosnje? Ako jesu, koji servis u NS mi moze pomocu dijagnostike to utvrditi i po potrebi ocistiti, a da me ne davi za sondu?

Slike:
1. ocitane greske

2.  klapna gasa nakon sto ju je majstoj "ocistio"

3. klapna gasa danas nakon 5.000 km predjenih

4. prikaz rada termostata

5. grafikon pritiska u usisnoj grani u zavisnosti od broja obrtaja

6. svecica

Kizokg

Pozdrav svima. Imam jedan problem koji me prati neko vreme pa bih voleo da čujem još neko mišljenje o tome šta bi mooglo da bude. Megan 2, 99kw i 2000m3 benzin plin s vremene na vreme zatreperi check lampica po 10 do 20 sekundi . To se dešava uvek ujutru posle kilometra vožnje kada kazaljka izlazi iz prvog podeoka temperature. I uglavnom na plinu. Grešku pokazuje uglavnom Misfire na 4 cilindru. Zamenio sam sve 4 nove svećice Eyquem i sve 4 nove bobine. Ide odlično, vuče odlično, pali dobro, samo neznam šta bi dalje mogao da pogledam, i klapnu gasa sam očistio itd....itd...... pa rekoh da možda neko ima neku ideju šta i moglo biti ili je možda neko imao slično iskustvo...........

slavko_bgd

"Blinkanje" ček-lampice kod benzinca po pravilu znači neispravno sagorevanje jednog ili više cilindara motora iz bilo kog razloga. Ako se to dešava u momentu dok je hladan motor i odmah nakon prelaska na gas, problem je gasni injektor na 4-om cilindru tako kako i upućuje dijagnostika. Moguće da u njemu ima smolastih lepljivih naslaga koje ga u hladnoj fazi blokiraju i da ga samo treba očistiti i kalibrisati. Zavisno od toga koliko je star plinski uređaj, možda ima smisla zameniti sve 4 plinske dizne.
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

Kizokg

Pokušaću i sa plinskom diznom da vidim da li će biti bolje mada su dizne čišćene i podešavane pre 5-6000 km. Ali sve je moguće pošto su prešle sigurno preko 50000 km. Još zanima me da li mogu da predstavljajui problem i benzinske dizne. Kakva je veza između njih...........

slavko_bgd

Isti je simptom i kada motor ne dobija onovno gorivo kako treba. Ali ako motor na benzin pali normalno, radi normalno i ne blinka ništa - onda nije problem do napajanja benzinom.
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

cika_laza

Citat: ///Maximalac poslato 18.03.2021. - 20:47
U pitanju je Clio 2 1.2 16V.
Sta znace ove greske P1044 i P1054? P0130 mozemo zanemariti, jer je ona zato sto sam otkacio prvu sondu. Razllog: pre je majstor utvrdio da je zbog nje sijala lampica, a posto auto nema katalizator, otkacio sam je i motor ubrizgava srednje vrednosti iz tabele (tako pise na forumu @kapor).
Sa raskacenom sondom sam vozio oko 4.500 km i potrosnja je bila oko 5.6 -6 l.  U poslednje vreme je poceo da trosi preko 7 l i osetan je gubitak snage.
Potrosnja uvek merena na principu sipanja do cepa i ukupan broj litara / predjeni km.

Istorija:
~238.000 km - kupljen sa toliko prosle godine iz uvoza iz Slovenije, odmah poceo da zeza onaj senzor polozaja radilice, pa ga periodicno ocistim
~239.000 km -  uradio mali servis (f. ulja ELF 5w40 SXR, vazduha, kabine; ulje u menjacu i motoru)
~240.000 km - / simptomi: plavi dim, gubitak snage, ima lag u odzivu na gas i trosi ulje / - majstor navodno ocistio dizne i klapnu gasa, spojio regulator pritiska goriva? crno iza levog fara kad se gleda od napred; stavio nove svecice
~240.040 km - / i dalje isti simmptomi / ustanovio sam da uvlaci ulje u usis i po uzoru sa stranih foruma i YT zamenio sam poklopac ventila, dihtung tog poklopca, zamenio gumice usisne grane i sve to zadihtovao diht masom, stvarno ocistio klpanu gasa, raskacio prvu lamda sondu
~244.500 - 245.420 km / simptomi: trosi preko 7 l, nekad trzne na malim obrtajima na nizim brzinama  / zamenjen filter goriva, jer je zavucen i tek skoro sam ustanovio da ga ima uopste, jer ga neki modeli i nemaju

Nakon citanja foruma sam proverio:
- termostat - ispravan - jer su creva hladna dok motor ne postigne radnu temperaturu, a posmatrao sam i preko ELM-a
- senzor rashladne tecnosti - ispravan - jer kazaljka ne skace i uvek je na pola kad je motor na radnoj temperaturi
- nivo rashladne tacnosti uvek na sredini
- kablovi - nisu probili
- stavio nov MAP senzor - sve isto
- dizne - neispitano pomocu uredjaja - samo preko srafcigera i sve stekcu kao singerice
- prvo paljenje dobro i hladan i vruc, jedino sto obrtaji zavariraju na leru kad ga upalim na jedno 2 sekunde izmedju 1300 - 1000 - 1250 i tu se smire i onda krenu da padaju polako na 1000 - 750 kako se motor zagreva
- prskao sam start sprej na usis i obrtaji padnu ispod 750, a kad prskam oko usisne grane nista se ne desava
- skinuo sam minus klemu na pola sata u nadi da je nesto ECU samo pobrljavio, pa cu dalje pratiti, ali ove greske su ostale

Da li su u mom slucaju zaprljane / neispravne dizne razlog uvecane potrosnje? Ako jesu, koji servis u NS mi moze pomocu dijagnostike to utvrditi i po potrebi ocistiti, a da me ne davi za sondu?

Slike:
1. ocitane greske

2.  klapna gasa nakon sto ju je majstoj "ocistio"

3. klapna gasa danas nakon 5.000 km predjenih

4. prikaz rada termostata

5. grafikon pritiska u usisnoj grani u zavisnosti od broja obrtaja

6. svecica

Pozdrav. Da li si resio problem ?

wcyber

ne verujem da ce ti on odgovoriti.. to je jedina poruka ikada koju je ostavio na forumu ;)

mozda da probas sa licnom porukom, tad mu se posalje email