0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.
U pitanju je Clio 2 1.2 16V.Sta znace ove greske P1044 i P1054? P0130 mozemo zanemariti, jer je ona zato sto sam otkacio prvu sondu. Razllog: pre je majstor utvrdio da je zbog nje sijala lampica, a posto auto nema katalizator, otkacio sam je i motor ubrizgava srednje vrednosti iz tabele (tako pise na forumu @kapor).Sa raskacenom sondom sam vozio oko 4.500 km i potrosnja je bila oko 5.6 -6 l. U poslednje vreme je poceo da trosi preko 7 l i osetan je gubitak snage.Potrosnja uvek merena na principu sipanja do cepa i ukupan broj litara / predjeni km.Istorija:~238.000 km - kupljen sa toliko prosle godine iz uvoza iz Slovenije, odmah poceo da zeza onaj senzor polozaja radilice, pa ga periodicno ocistim ~239.000 km - uradio mali servis (f. ulja ELF 5w40 SXR, vazduha, kabine; ulje u menjacu i motoru)~240.000 km - / simptomi: plavi dim, gubitak snage, ima lag u odzivu na gas i trosi ulje / - majstor navodno ocistio dizne i klapnu gasa, spojio regulator pritiska goriva? crno iza levog fara kad se gleda od napred; stavio nove svecice~240.040 km - / i dalje isti simmptomi / ustanovio sam da uvlaci ulje u usis i po uzoru sa stranih foruma i YT zamenio sam poklopac ventila, dihtung tog poklopca, zamenio gumice usisne grane i sve to zadihtovao diht masom, stvarno ocistio klpanu gasa, raskacio prvu lamda sondu~244.500 - 245.420 km / simptomi: trosi preko 7 l, nekad trzne na malim obrtajima na nizim brzinama / zamenjen filter goriva, jer je zavucen i tek skoro sam ustanovio da ga ima uopste, jer ga neki modeli i nemajuNakon citanja foruma sam proverio:- termostat - ispravan - jer su creva hladna dok motor ne postigne radnu temperaturu, a posmatrao sam i preko ELM-a- senzor rashladne tecnosti - ispravan - jer kazaljka ne skace i uvek je na pola kad je motor na radnoj temperaturi- nivo rashladne tacnosti uvek na sredini- kablovi - nisu probili - stavio nov MAP senzor - sve isto- dizne - neispitano pomocu uredjaja - samo preko srafcigera i sve stekcu kao singerice- prvo paljenje dobro i hladan i vruc, jedino sto obrtaji zavariraju na leru kad ga upalim na jedno 2 sekunde izmedju 1300 - 1000 - 1250 i tu se smire i onda krenu da padaju polako na 1000 - 750 kako se motor zagreva- prskao sam start sprej na usis i obrtaji padnu ispod 750, a kad prskam oko usisne grane nista se ne desava- skinuo sam minus klemu na pola sata u nadi da je nesto ECU samo pobrljavio, pa cu dalje pratiti, ali ove greske su ostaleDa li su u mom slucaju zaprljane / neispravne dizne razlog uvecane potrosnje? Ako jesu, koji servis u NS mi moze pomocu dijagnostike to utvrditi i po potrebi ocistiti, a da me ne davi za sondu?Slike:1. ocitane greske 2. klapna gasa nakon sto ju je majstoj "ocistio"3. klapna gasa danas nakon 5.000 km predjenih4. prikaz rada termostata 5. grafikon pritiska u usisnoj grani u zavisnosti od broja obrtaja6. svecica