Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
M

Problem: "Check engine" poruka - zuta lampica sa simbolom motora (slavinica)

Započeo mali_veseljak, 11.09.2008. - 23:17

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

rotkod

Sonda i senzor nije samo jedna i nemoj se mučiti sa nagađanjem. Mislim da imaju tri sve skupa, jedna ispred debelog creva ka turbini, pa posle ima jedna spojena tanjim crevom, nalazi se ugrađena u čošku kutije filtera vazduha... Spoji ga na R. Clip i vidi što ona kaže, obično 70% slučajeva pokaže tačno. Možda su greške bile od pre i sada ih je konačno prijavio, možda treba reset na R. Clipu da odradiš... Komp ti ne gine u svakom slučaju, neka ti  Exception preporuči nekog u NS!

bingo

ja sam imao taj problem na meganu 2004 1.5 dci bio je egr ventil posle ciscenja je bilo sve ok i nakon 3 do 4k km ponovo. resenje nov egr ventil ispranje kompletnog sistema protoka gasova tj. one cevi koje idu u egr ventil i ispiranje interkulera. auto je isao 20%bolje posle toga

ljudi kazu da si los kada prestanes da se ponasas, onako kako njima odgovara

cikajowa

Kod brata na twingu se upalila ta lampica pre neki dan.. u servisu su mu utvrdili da je otisla neka lambda sonda(valjda se tako pise), sluzi valjda da meri sadrzaj izduvnih gasova i da komunicara sa racunarom kako da dozira kolicinu vazduha i goriva..u svakom slucaju rekose mu da moze da vozi ali da mu je potrosnja znatno povecana sto je i primetio..

Exception®

Može da vozi, ne škodi autu osim potrošnje i jedini problem može imati na tehničkom pri merenju izduvnih gasova :ok:

ΕΛΛΑΣ

aleksandar.o

nisam siguran da nije bitna smesa vazduha i benzina za rad motora

vladodj

I ja imam isti problem na laguni 1.9dci. Upalila se prvi put prosle sedmice i na display-u pise check emissions - 3 dana nakon velikog servisa - ne mogu jos da se pomirim da je cista slucajnost. Auto je preslo 60,000km.

Nego bio juce na dijagnostici i rekli mi treba da se mjenja EGR ventil (280eur), konektor (80eur) i ruke 60eur - sve zajedno 400 i kusur... Pitao da li moze da se ocisti - kazu ne, nego treba da se promjeni.

Da li su ovakve cijene i u Srbiji ili ako je mnogo jeftinije da tamo nabavim ventil? Da li ovaj konektor mora da se mjenja kad se mjenja ventil ili...?

E sad me interesuje da li ja smijem ovako da vozim sa "neispravnim" EGR ventilom a da ne napravim neku vecu stetu - tipa da crkne turbina ili sl.? Pa neka gori lampica koliko hoce...

aki

Koliko ja znam mozes da ga ocistis,mislim da je dato sve u celoj temi,probaj cistenjem! :D

VolodjaNS

"Kilija06" imam pitanje u vezi servisa.
Posto sam iz NS, a zna se ko je "boza derikoza" u NS za Renault vozila, reci mi u koji servis si terao auto?
Jel na rumenackom putu (ako je odgovor protiv pravilnika foruma)?

Meni se za 1. maj ujutro pojavio isti problem (Megane 1.5 dci) sa tom lampicom sto je u uputstvu zovu "Toxic fume filter system warning light".
Jednostavno se upalila sa onom dole lampicom "service" i sada se sav najezim koliko ce me "to zadovoljstvo" u servisu kostati!

Inace u radu motora ne primecujem apsolutno nikakvih smetnji, samo sto se ta lampica upalila i gori bez prestanka.

Cherokee

Haha, jos jedan u klubu paljenja Check Engine lampice  :hahahi: :ziveli:

Meni se pocetkom nedelje upalila nakratko, a juce se upalilo dok je otac vozio.... Jedino sto je problem sto ne gori dugo, i ugasi se.....

Moracu da odem na dijagnostiku.... Pucam da je u pitanju lambda sonda, odnosno benzin  :zloca:
while(!asleep()) {sheep++;}
Life is too short to remove USB safely.
Bolje biti smatran budalom, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.

nuk

rad klime dosta utice na nepotpuno sagorevanje goriva a kapiram da je klimatizacija pocela da se koristi na veliko tako da...

Cherokee

^^ Vidis, nije ni to iskljuceno ... :hm1:

Najgore sto auto ide sasvim normalno.... Da nesto gadno ne stima, prebacio bi ga u safe mode..... A imao sam i prosle godine jednom takav slucaj, lambda sonda je prijavila gresku... Obrisi i ajde rodjo dalje :)
while(!asleep()) {sheep++;}
Life is too short to remove USB safely.
Bolje biti smatran budalom, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.

kilija06

Vidi Vodolijans ovako,ja sam cak terao kola u backu topolu na dijagnostiku kod jednog lika koji ima najnoviju dijagnostiku i on je prilagodio i do sad nisam imao problema da kucnem....kuc kuc... :cancan:

rotkod

Možda je mislio na zadnju verziju clip-a, koja u sebi ima mali dodatak, a to je... ispravka, dopuna, odnosno upgrade software-a u automobilu. Ispravljanje različitih bagova i sl. npr. "pre velika osetljivost senzora airbaga". Samo koliko znam, još nije dostupna verzija, "ona", osim ako nije provaljena šema, kao kod v.97 clip-a.

Adam

Stigao sam sa dijagnostike... Računar je pokazao grešku il na defazeru bregaste ili na varijabilnoj remenici, pa moram da pratim u narednih dana rad motora i paljenje... i da se javim u ponedeljak, pa ce mi zameniti jedan od ta dva dela, a delovi su pod garancijom, tako da će mi besplatno to uraditi... e to je prednost ovlašćenih servisa... :yeah: mada glupo da taj deo traje tako kratko... :nezna: što...
"Kažete da ste neshvaćeni, mladi prijatelju. Strpite se. I dijamant je u osnovi ugljenik, ali je umeo da čeka."

VolodjaNS

Sto paljenje, jesi li imao problema i sa paljenjem?

Malopre pricam sa jednim drugarom koji se kao nesto razume oko kola i kaze mi sledece:
Ta lampica je uvek signal da se ide u servis bez obzira sto mi mozda ne osetimo nikakve promene ili probleme u radu motora. E sad, moze biti nista, a moze biti svasta.
Ono sto on savetuje je da se bude pored majstora kada on bude radio dijagnostiku jer kako kaze: Mozda je samo mala necistoca pokrenula signal, a majstor ti promeni pola motora i naplati i sto treba i sto ne treba. Spominjao je i taj EGR ventil (o kome je ovde bilo reci), ali mi on tvrdi da se taj ventil moze servisirati samo sto je serviserima najlakse da ga promene ("prljavi" ociste, srede i zadrze sebi za ne daj Boze ili ga uvale nekom drugom, sto opet moze svakom da se desi ako serviser kaze da mora da ga menja) i onda te "oderu ko jarca".

Izvini sto sam opsiran, meni se desilo da su mi na prvom servisu promenili kocione plocice koje su bile nove, sa objasnjenjem da je to obavezno kod prvog servisa!?!