Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
M

Problem: "Check engine" poruka - zuta lampica sa simbolom motora (slavinica)

Započeo mali_veseljak, 11.09.2008. - 23:17

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Adam

Citat: VolodjaNS poslato 04.05.2010. - 13:13
Sto paljenje, jesi li imao problema i sa paljenjem?

Pa da znaju koji je deo, jer kad ode varijabilna remenica, hoce da lupa u motoru prilikom paljenja...inače nisam imao problem prilikom paljenja...mada od sad ću da odsluškujem kako pali... Prvi put kad mi je otišla, prilikom prvog paljenja baš je glasno lupalo...
"Kažete da ste neshvaćeni, mladi prijatelju. Strpite se. I dijamant je u osnovi ugljenik, ali je umeo da čeka."

VolodjaNS

"EGR ventil"!

E sad, pricao sam bas sa majstorom koji je radio dijagnostiku i u razgovoru smo dosli do kompromisa ("od oko 18.000 dinara") da se ipak to zameni.
Procitao sam ovu i temu bas vezanu za EGR ventil (malo nize sa svim linkovima) i pitao sam majstora sta dobijam ako je samo ocistim i on mi je rekao da ce sigurno jedno vreme raditi ali koliko ne zna jer je ventil bas dosta dugo bio "zapusten". Objasnjavao mi je nesto sto bas nisam razumeo, ali ajde "majstor je on, a ne ja", ali sam mu ja skrenuo paznju da kod pumpi visokog pritska, razvodnika i kompletne pneumatike i hidraulike mora da se vrsi merenje habajucih komponenti, zaptivki i delova. Na zalost, bilo je malo "belog gledanja" u mene.

Uopste nisam imao pojma da se to s' vremena na vreme treba ocistiti (obicno na servisu), tacnije nisam "znao za ovaj forum" i pametne ljude.
Na moje pitanje sto to ne radite kao sastavni deo redovnog servisa nisam dobio adekvatan odgovor.

Pazi, dosta vozim (a planiram opet za Grcku kolima) tako da mi je ovo pametnija solucija (makar mislim)!
A ovih "oko 18.000 dinara" cu posebno da otplacem! Samo kad mi prodje Slava!

sinisat

I meni se danas upalila danas ta lampica tzv slavinica ili cesmica i to posle 10 dana od malog servisa.
Dosao dsam na pumpu sipao gorivo i kad sam seo ona svetli.Jos da napomenem da sam ugradio plin pre 7 dana.
Ne znam sta da radim da li da cekam jos malo da vidim da li ce se ugasiti ili odmah da idem?
Da li mogu da vozim ovako posto koristim uglavnom plin

Cherokee

Moguce da je od goriva, a narocito od plina (u slucaju da nije nastelovan dobro sistem)...

Idi na dijagnostiku, pa vidi  :nezna: Verovatno greska na lambda sondi.
while(!asleep()) {sheep++;}
Life is too short to remove USB safely.
Bolje biti smatran budalom, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.

Blazar

Ako se lampica nije ugasila, onda idi na dijagnostiku pa vidi sta je. Vjerovatno je problem sa lambda sondom i dovoljno je da se greska izbrise.

sinisat

videcu
Idem na more u Grcku za dve nedelje i treba da zakazem kod Reno Save za izmestanje onog konektora pa cu i to da vidim tad.
Sipao sam na JP pumpi i sve mislim da je gorivo lose sipacu veceras jos malo goriva na nekoj drugoj pumpi pa cemo da vidimo

Blazar

Mislim da je razlog djelimicno zbog loseg goriva ali ne zato sto si sipao na JP vec je kod nas gorivo svudje lose. Potrudi se kad uradis izmjestanje OBD konektora da napises (u temi zastita auta) sta su ti tacno radili.

Chiki64

U poslednjih 10 dana dva puta mi se dogodio isti problem sa tom zutom lampicom "toxic fume monitoring" (lici na slavinicu)  koja ostane upaljena i nakon gasenja motora u toku voznje i paljenja one lampice "Preheating/electronic fault". Na raskrsnici auto se izgasio i upalila se preheating/electronic fault lampica. Kad sam ponovo startovao motor, ta lampica se iskljucila, ali se upalila lampica "Toxic fume monitoring" u donjem desnom uglu komandne table i ostala upaljena sve vreme voznje. Nisam primetio neke promene u radu motora, osim sto me je zbunjivala ta lampica.

Na dijagnostici nadjene 3-4 greske (leptir gasa, mozda lambda sonda i jedna greska u vezi sa xenonima) koje su kompjuterski pobrisane. Sutradan se dogodilo isto. Opet uradjena dijagnostika i majstor kaze da je to najverovatnije do kineske elektronike koja je tih godina ugradjivana u taj tip (te tipove) Renaultovih vozila, a koja se sastoji od ekoloski riciklirajuce kineske plastike koju karakterise los kvalitet konektora (labavi su i pri vecim vibracijama, rupama, potresima, gube kontakt). Kompjuterski obrisao gresku i ugasio lampicu, ocistio par kontakata i poprskao ih sa WD-40. I rekao da, ako se ovo ponovi, da dodjem pa da se vidi sta dalje da se radi.

Radi se o Ranault Clio II, 1.6 16v, septembar 2001.

Noc pre toga sipao sam gorivo na OMV pumpi gde sam sipao poslednjih 2 meseca, u Jovanke Radakovic, na Karaburmi. Simptomaticno je bilo da je od 4 aparata za sipanje goriva otvoren bio samo jedan, a tri su bila zatvorena, radi istakanja goriva iz cisterne. Odmah zatim sam i oprao auto na automatskoj perionici na istoj pumpi, pod pritiskom.

Sutradan su poceli problemi.

mire

Citat: Chiki64 poslato 30.06.2010. - 20:35
majstor ... ocistio par kontakata i poprskao ih sa WD-40.

Ijaaaooo!  :doh: :doh: :doh: Majstor koji prska kontakte sa WD-40...  :doh:

Može, činjenica je da daje i rezultate, tj. da stvarno popravi kontakt neposredno nakon prskanja. Problem je što posle nekog vremena taj kontakt postane lošiji nego što je bio, a pošto je umašćen wd-om, nije ga više ni lako očistiti. Kontakt sprejevi su mnogo bolja stvar...

Mir

Imam problem sa autom i to oko 2 god.
Počelo je tako da mi se broj obrtaja u toku vožnje ograničavao na oko 3000 i da su se palile dve lampice (zaokružene na slici):

i auto bi se ponekad gasio. Inače posle ponovnog  gašenja i paljenja, sve bi se vratilo u normalu. Primetio sam da se to češće desavalo pri npr. sipanju goriva i kada je rezeorvar pri kraju, mada to verovatno ne znači ništa.
Posle nekog vremena prestao sam da kupujem na Lukoilu i prešao samo na jugopetrolov bezolovni i kao da su svi moji problemi nestali za naredne dve godine.

Medjutim danas mi se dešava nešto što mislim da je povezano sa tim>
- auto se gasi na leru,
- kod mehaničara na dijagnostici pokazuje grešku 104 - prečistač sa aktivnim ugljem i još neka greška se pojavila, a bila je vezana za gas tj papučicu, ali mehaničar nije zapamtio, a svaki naredni put pri dijagnostikovanju se nije ponavljala,
- trenutno mi je upaljena lampica koja se posle reseta ponovo pali:

E sada je problem što mehaničari ne znaju šta to može da bude i program za dijagnostiku im ne daje neki širi opis problema kao i šta je sve vezano za tu grešku, gde se prečistač nalazi i sl.
Inače je ovlašćeni servis u Valjevu.
Tražio sam neke knjige po netu nadajući se da ću nešto u njima pronaći, ali nisam uspeo. Sutra idem ponovo na dijagnosiku pa da vidimo hoće li biti nekih novih problema, a značilo bi mi ako je neko imao slično iskustvo da se posavetujem.

Takodje mi je grad izlupao haubu - može se reći 100% i delimično krov, pa sad ovaj problem i  :banghead:!!!

Cherokee

99% je problem sa potenciometrom pedale gasa.... To je na Cliu cest problem. To sto nece preko 3000 obrtaja/min (ako sam te dobro razumeo), to ECU auta prebaci u safe mode.

Ako ces ici na dijagnostiku, nadji nekoga ko ima Clip (Renault dijagnostika), a nemoj ici kod ovih sto imaju univerzalnu, dosta gresaka ne mogu iscitati.

Kod kolege Dogca je iste lampice palio http://www.renaultforumserbia.com/index.php?topic=1978.0

Evo npr i ovde http://www.renaultforumserbia.com/index.php?topic=3386.0

Itd.... Pretrazi forum jos ako te interesuje, mislim da je podosta pisano o ovom problemu :hey1:

dm

I meni se skoro upalila po sred auto puta ta famozna "slavinica" . Auto je i dalje išao sasvim normalno, po mojoj proceni. Oterah ga kod majstora da vidimo šta je u pitanju a i da uzgred pokušamo da zadihtujemo rezervoar jer je veoma često se osećao benzin u kabini ( pisao sam ovde o tome www.renaultforumserbia.com/index.php?topic=4910.0 ) Dijagnostika kaže druga lambda sonda i slab pritisak goriva (logična uzročno-posledična veza). Očistili sondu, i popravili konektor na pumpi kome je jedna žica bila isčupana i samo ugurana u kontakt - i auto živnuo. Neverovatno koliko je motor živahniiji i rado se vrti. Od mrcine postalo nešto sasvim drugo, a "slavinica" više ne svetli!

Lemi

Drugari, vozio sam danas auto na dijagnostiku zbog te check engine lampice I na kompjuteru je pisalo indirektan uticaj na lambda sondu. Majstor mi kaze da je izgleda do loseg goriva. Samo je obrisao te greske. Sipam na nis- ovim pumpama. Do duse kad sam se vracao iz CG natocio sam rezervoar u BIH. Da li je njihovo gorivo lose?

Cherokee

Mornar

Posto moj problem lici na ovo sto je pisano ovde, opisacu ga u ovoj temi. Ako/kad nadjem odgovor na isti postovacu ga.
Mada ne bi bilo lose i da me neko obraduje pravim odgovorom ovde. Dakle situacija je sledeca:
U pitanju je Laguna II 1.9dci 2001.
Auto radi normalno. Voznja po gradu ide sasvim glatko. Pauza od recimo 1h. Palim auto. Sacekam malo (uvek).
Ubacim u prvu... On nece da krene (kao da sam u trecu ubacio). Izbacim u ler, pokusam da dodam gas da ga povratim ali ne reaguje... Ugasi se.
Upalim. Sija STOP i trepce Check Engine. Auto radi fino. Prva... Druga... Treca... auto ide lepo. Izadjem na auto put da ga malo produvam
160-170 bez problema. I tako narednih 100-200km. Odem na dijagnostiku. Kazu: Problem sa gorivom. Prolazna greska. Nije trajna, tj. nije
vise aktuelna i pogase mi lampice. Vozim auto jos nekih 300-400 km i opet isto. Isto samo jedan put... i onda radi lepo.
Oba puta gorivo izmedju 2 i 3 crte. Cenim da je gorivo prljavo. Auto sam kupio pre skoro godinu dana, i nikada nije bio na manje od 2
crte goriva. Moguce je da je prljavstina, mada se taj problem javlja tek od nedavno. Gorivo sipam na najprometnijim pumpama u BG (Mol, Zmaj) i NS(Avia),
i onim koje su mi preporucili po inostranstvu.
Aktuelan problem koji treba da resim je auspuh-pletenica (majstor mi rece da moze da povuce fals vazduh), ali posto su mi u kileru trazili 6000 da "zakrpe" pletenicu
od tog posla nista nije bilo.

Eto to bi bio moj problem. Dosta lici na navedene u ovoj temi ali se i dovoljno razlikuje da verujem da je uzrok drugaciji. Ako neko ima savet neka se ne ustrucava
Pozdav